لوله استیل چیست؟

لوله استیل جزء ضروری در بسیاری از پروژه های صنعتی، ساختمانی و مهندسی است. این یک ماده قابل اعتماد و بادوام است که می تواند در کاربردهای مختلف استفاده شود. لوله استیل قوی، سبک و مقاوم در برابر خوردگی است، و آن را به یک ماده ایده آل برای طیف گسترده ای از کاربردها از جمله سیستم های تامین آب، خطوط لوله گاز، سیستم های گرمایشی و پشتیبانی سازه تبدیل می کند. لوله های استیل نیز مقرون به صرفه است زیرا اغلب می توان آن را بازیافت کرد یا برای پروژه های دیگر مورد استفاده مجدد قرار داد. به این ترتیب، بخش مهمی از بسیاری از صنایع است که برای عملیات خود به استحکام و دوام لوله های فولادی متکی هستند.
سام استیل

.

.

.

.

.

سام استیل

انواع لوله استیل

این لوله را می ‌توان توسط دو روش کاملاً مجزا به‌ صورت بدون درز و یا به‌ صورت جوش داده‌ شده ساخت.
لوله ها بر اساس روش تولید به دو دسته تقسیم می شوند:
بدون درز جوش (Seamless)
با درز جوش (Welded)
Pipe و Tube
هر دو لغت Pipe و Tube به معنی لوله هستند.
ولی از Pipe برای انتقال سیال از یک نقطه به نقطه دیگر به فاصله نسبتا زیاد و از Tube برای گردش سیال در داخل یک سیستم یا ماشین محدود، به منظور انتقال انرژی و سیستم های ابزار دقیق به کار میرود.
کاربرد لوله استیل
مصرف اولیه لوله های استیل در حمل ونقل فواصل طولانی در محصولاتی از جمله نفت، گاز و آب، در لوازم خانگی معمولی مانند یخچال ها و نیز سیستم های گرمایشی و لوله کشی خانه ها می باشد.

.

.

.

.

.

انواع آلیاژها

1- آلیاژ استیل 201
الیاژ استیل 201 در واقع نوعی استیل ضدزنگ به شمار می آید که به میزان نصف آلیاژ مرسوم استنلس نیکل در آن وجود دارد و مقدار نیتروژن و منگنز آن افزایش یافته است. قیمت این آلیاژ در مقایسه با سایر آلیاژها ارزان تر می باشد. استیل 201 نوعی فلز آستنیتی می باشد که به دلیل میزان زیاد کروم و نیکل در آن و مقدار کمی کربن به یک استنلس غیرمغناطیسی تبدیل شده است.
2- آلیاژ استیل 304
استیل 304 نیز مانند آلیاژ 201 ضدزنگ می باشد که به اصلاح نگیر گفته می شود. جذب آهن ربا به این نوع استیل ممکن نخواهد بود. در ترکیبات تشکیل دهنده این استیل نیز مقداری کرم و نیکل وجود دارد که خاصیت مقاومت در برابر رطوبت را در این آلیاژ افزایش می دهد.
3- آلیاژ استیل 316
الیاژ استیل 316 نیز کاملا ضد آب و ضد اسید می باشد. این آلیاژ در برابر حرارت بالا مقاوم بوده است که برای مصارفی چون ساخت تجهیزات بیمارستانی و اتاق عمل از آن استفاده می شود.
4- آلیاژ استیل 309
استیل 309 به دلیل مقاومت آن در برابر حرارت و همچنین درصد بالای کروم در آن (23%) که مفاومت در برابر خوردگی را حاصل می شود، کاربردهایی نظیر استفاده در پوشش و اجزای کوره ها، استفاده در موتور هواپیما، مبدل های حرارتی، قطعات اگزوز خودرو و… را دارا می باشد.
5- آلیاژ استیل 310
مزیت اصلی استیل ۳۱۰ مقاوم بودن آن در برابر دماهای بالا می باشد.یکی از دلایلی که استیل ۳۱۰ در برابر دمای بالا مقاوم می باشد ,وجود مولیبدن و نیکل بالا می باشد. استیل 310 بیشتر باعث خوردگی و صدمه متریال می شود. در بازار استیل ۳۱۰ بیشتر فروش می رود ,زیرا به عنوان لوله های نسوز معروف می باشند.
از موارد مصرف لوله استیل ۳۱۰ استفاده در سیستم های مبدل حرارتی و مشعل ها استفاده می باشد. در استیل ۳۱۰ به دلیل میزان کروم بالا قابلیت تحمل گرما تا دمای ۸۷۰ درجه سانتیگرد بدون اکسید شدن را دارند.
لوله های استنلس استیل ۳۱۰S موجود از خانواده نسوزها بوده و با تحمل کار در دمای ۱۱۵۰ درجه سانتیگراد در صنایع مرتبط با محیط گرم و خورنده مناسب است .
سام استیل
سام استیل

این مطلب برایتان مفید بود؟ به این صفحه هم نگاهی بیاندازید